2010-05-27




Detta ska jag baka till på söndag:



Eclair bakelse

Eclair bakelse, en liten skapelse av pata chouxdeg med espressokräm toppad med härlig kristyr.



Ingredienser
Pata chouxdeg
1.25 1.25 dl vatten
1.25 1.25 dl mjölk
125 125 g smör
0.5 0.5 tsk salt
0.5 0.5 msk socker
2 2 dl vetemjöl
5 5 st ägg

Kaffefyllning
2.5 2.5 dl mjölk
2.5 2.5 dl vispgrädde
125 125 g strösocker
125 125 g äggula (ca 6-7 st)
1 1 dl maizena
0.5 0.5 dl espressokaffe
50 50 g smör

Glasyr
2 2 dl florsocker
1-1.5 msk vatten

Till garnering
100 100 g mörk kvalitetschoklad


Gör så här

1. Pata choux deg
Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret.

3. Blanda i mjöl, vatten, salt och strösocker.

4. Låt koka upp.

5. Tillsätt vetemjölet och rör om tills det är helt slätt. Det ska bli en torr smet.

6. Ta av från värmen och tillsätt äggen, ett i taget, och rör om.

7. Spritsa ut pata chouxdegen på en plåt, cirka 10 cm långa korvar med en krusig tyll.

8. Grädda i cirka 15 minuter.

9. De måste gräddas helt färdigt annars sjunker de ihop.

10. Medan de gräddas kan du göra kaffefyllningen.

11. Kaffefyllning
Koka upp mjölk, grädde och socker.

12. Vispa äggulor och maizena riktigt vitt och krämigt med elvisp.

13. Häll den varma gräddmjölken över äggen under omrörning.

14. Ställ tillbaka blandningen på spisen.

15. Värm under kraftig vispning tills krämen tjocknat.

16. Ta från värmen och häll över krämen i en skål.

17. Tillsätt espresso och smör.

18. Vispa slätt och låt svalna till kylskåpskall.

19. Fyll espressokrämen i en sprits med tyll och spritsa in smeten i pata chouxbakverken. Stick in tyllen ifrån botten av bakverket och spritsa ut kräm åt båda håll.

20. Glasyr
Blanda ihop glasyren.

21. Bred den över eclair bakelserna.

22. Garnering
Smält chokladen och ringla över glasyren när den stelnat något.

 


Läckra Budapestbakelser

Nötmaräng fylld med vispad grädde och mandarinklyftor blir en sagolikt god bakelse.




Det här behövs till 1 lång rulle:
Botten:
6 äggvitor, ca 2 dl
4 dl strösocker
150 g hasselnötter, malda
1/2 dl Maizena majsstärkelse
1/2 dl marsánpulver för kokning
Fyllning:
3 dl vispgrädde, vispad
1 burk konserverade mandarinklyftor, 312 g
Garnering:
50 g hasselnötter, rostade och hackade
5 rutor mörk blockchoklad
1/2 dl florsocker
Ugn: 175º
Gör så här:
1. Vispa äggvitorna till skum. Häll i strösockret under tiden du vispar. Vispa till en fast marängsmet. Blanda nötterna med majsstärkelsen och marsánpulvret. Vänd ner nötblandningen i marängsmeten med en slickepott.
2. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut långa ränder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen, cirka 20 minuter. Låt botten svalna. Vänd därefter upp den på ett annat papper. Dra försiktigt bort bakplåtspapperet.
3. Bred vispad grädde på tårtbottnen och strö över avrunna mandarinklyftor. Låt fyllningen ligga 5 minuter på kakan innan den rullas ihop så är det lättare att rulla ihop den. Rulla ihop på längden till en tjock rulltårta.
4. Sikta florsockret lätt över rullen. Smält chokladen i mikron eller i vattenbad och ringla över rullen i ett oregelbundet mönster med en tesked. Strö på nötterna. Dela rullen på mitten till två stubbar eller i portionsbakelser när chokladen har stelnat.


Smaklig måltid!




Tarteletter med blåbär

Pajskalen till tarteletterna kan du förbereda, liksom citronkrämen som du fyller dem med. Strax före servering fyller du skalen och penslar med gelé. Gott och praktiskt!



Antal portioner: 10
Ingredienser
Pajdeg:
6 6 dl vetemjöl
250 250 g smör
3 3 msk vatten
1 1 tsk strösocker
Citronkräm:
2 2 msk majsstärkelse
1 1 tsk rivet citronskal
2 2 msk pressad citron
2 2 msk strösocker
2 2 dl mjölk
1 1 ägg
3 3 msk vispgrädde
250 250 g blåbär
äppel- eller svartvinbärsgelé

Gör så här

1. Pajskal: Sätt ugnen på 200°. Blanda smör, mjöl, vatten och socker. Kavla ut degen och ta ut 12 rundlar med 7 cm diameter och klä portionsformar med degrundlarna. Låt dem stå i kylen 10 minuter, grädda dem sedan i 20 minuter. Låt dem kallna helt.

2. Citronkräm: Tvätta citronen och riv skalet. Vispa upp ägget lätt. Blanda majsstärkelse, rivet citronskal, pressad citron, strösocker, mjölk och det vispade ägget i en kastrull och koka upp under omrörning. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Låt kallna. Vispa grädden och rör varsamt ner i krämen.

3. Smält geléet. Fyll pajskalen med citonkrämen och fördela blåbären ovanpå. Pensla med varm gelé och låt den stelna.







Får se om jag lyckas göra allt detta, de återstår att se, nu ska vi sova. xox E

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0